Influencerii fac publicitate cazinourilor fără licență: Anchetă

influencerii fac publicitate cazinourilor fără licență pe Twitch

Descoperă cum influencerii fac publicitate cazinourilor fără licență pe Twitch. O problemă care ar putea avea ecouri și în alte țări, inclusiv în cazinourile online din România.

Influencerii fac publicitate cazinourilor fără licență: O problemă arzătoare

Kulturnyheterna, divizia de investigații a Sveriges Television AB (SVT) din Suedia, au realizat recent o anchetă. Ancheta a dezvăluit o tendință îngrijorătoare: majoritatea influencerilor suedezi de top pe Twitch promovează cazinouri online fără licență.  Mai exact, ancheta Kulturnyheterna, divizia de investigații a descoperit că opt din zece influenți suedezi de top pe Twitch promovează în mod activ cazinourile fără licență pe canalele lor. Această practică nu doar că încalcă reglementările, dar și expune publicul tânăr.

Tactici de marketing direct și impactul asupra publicului

Investigația a durat șase săptămâni, ei s-au uitat la modul în care influencerii fac publicitate cazinourilor fără licență în fluxurile lor live. Investigația a arătat că 60% dintre acești influenceri utilizează tactici de marketing direct.  Inclusiv partajarea de link-uri către cazinouri și oferirea de bonusuri de înscriere. În felul acesta își încurajau audiența să participe la jocuri de noroc. Mai mult, influencerii nu doar că promovează aceste site-uri, dar participă activ în jocuri alături de urmăritorii lor. Astfel creează o legătură periculoasă între ei și activitățile de jocuri de noroc.  Influencerii suedezi urmăriți au o audiență de aproximativ jumătate de milion, în principal bărbați tineri născuți în anii 1990 și 2000. 

Influencerii fac publicitate cazinourilor fără licență : Datele investigației au fost transmise autorităților

În 2022, Twitch a introdus reguli care interziceau promovarea conținutului de jocuri de noroc, dar s-a chinuit să-și impună regulile în mod eficient.

Concluziile investigației  Sveriges Television AB (SVT) au fost transmise autorității de reglementare a jocurilor de noroc din Suedia, Spelinspektionen, iar Kulturnyheterna a subliniat că Twitch este platforma principală pe care are loc promovarea cazinourilor fără licență.

Răspunsul autorităților suedeze și exemple internaționale

Deși Spelinspektionen, autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc din Suedia, nu a comentat încă oficial pe această temă, au fost luate măsuri împotriva operatorilor de jocuri de noroc fără licență. Norvegia este o țară care ar putea fi luată drept model. Norvegia are toleranță zero față de promovarea jocurilor de noroc pe rețelele sociale. Astfel se pot evita aceste cazuri în care influencerii fac publicitate cazinourilor fără licență.

Oare se poate întâmpla și în România?

Această situație din Suedia ridică întrebări legate de potențialul unor practici similare în România. Într-o eră digitală fără frontiere, influencerii români ar putea fi tentați de beneficiile oferite de promovarea cazinourilor fără licență. Este esențial ca autoritățile române să monitorizeze aceste tendințe și să implementeze măsuri preventive. Astfel, se pot proteja consumatorii și se menține integritatea pieței jocurilor de noroc. Există deja influenceri care fac publicitate cazinourilor din România, însă aceștia fac reclamă doar cazinourilor cu licență.

Un apel la vigilanță și responsabilitate

Revelațiile despre influenceri care fac publicitate cazinourilor fără licență sunt un semnal de alarmă nu doar pentru Suedia, ci pentru întreaga lume. Pe măsură ce industria jocurilor de noroc online continuă să crească, este crucial ca toate părțile implicate  să acționeze cu responsabilitate. Plus, să respecte reglementările în vigoare pentru a proteja consumatorii și a asigura un mediu de joc sigur și corect.

Distribuiți.